Evaluatie op het werk

Deze blog heb ik voor www.nationaletalentenbank.nl geschreven. Ik wilde deze blog ook graag met jullie delen.

Vanaf 14 oktober 2019 werk ik als caissière bij de Albert Heijn.
Vaak door de onbekendheid van autisme zijn werkgevers een beetje bang om iemand met autisme aan te nemen. Mijn baas gelukkig niet!
Zoals ik al eerder vertelde wist hij uit mijn sollicitatiebrief al dat ik autisme heb. Ook tijdens het sollicitatiegesprek kwam dit ruim naar voren. Hij had zich al ingelezen via mijn blog en dat was heel fijn. Ik hoefde hem, althans mijn moeder want die zat er bij, niet meer uit te leggen hoe ik ben en hoe ik soms kan reageren.
Daarom is het fijn om af en toe een gesprekje te hebben met mijn moeder erbij. Ik vind het fijn en vertrouwd als zij er bij is, ook zeker om het woord te doen. Dan kan ik eventueel dingen aanvullen maar mijn moeder praat het meeste omdat ik dit erg lastig vind.
Ik heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin op mijn werkplek. En ook de betrokkenheid van mijn collega´s/baas heeft hier zeker een grote rol in. Ik krijg enorm veel steun van ze.

Ooit las ik een stukje over werkgevers en werknemers met autisme. Ik ga daar een stukje van overnemen en er gelijk bij vertellen hoe ik daarover denk.
1) Wat heeft een werknemer nodig om goed te functioneren?
Voor mij is dat vertrouwen. Vertrouwen in hoe ik het doe en vertrouwen hebben in mijn collega’s is voor mij erg belangrijk. Ik heb erg weinig zelfvertrouwen dus als ik een complimentje krijg als ik het goed doe voel ik me gelijk fijn.
2) Laat een werknemer doen waar hij/zij goed in is.
Ik begon achter de kassa omdat mij dit erg leuk leek. En dat is ook zo!
Bij de zelfscan leek mij erg eng. De servicebalie was een no go. Maar zodra ik de zelfscan mocht doen vond ik dit super leuk om te doen! En later mocht ik ook eens achter de servicebalie staan. Natuurlijk vond ik dit eng in het begin maar met de juiste collega’s naast mij die me steunde ging ook dat super goed!
Mijn baas en collega’s gaven mij daar ook complimenten voor, dit was voor mij weer een opsteker. Ik kan dus meer dan dat ik denk..
3) Duidelijk communiceren.
Dat is voor mij erg moeilijk en daar kan ik nog veel van leren. Als iemand communiceert met mij kijk ik ook vaak naar gezichtsuitdrukkingen en die interpreteer ik vaak fout. Als iemand een streng gezicht heeft zie ik dat als een persoonlijke aanval naar mij en mijn functioneren. Wat in veel gevallen niet zo is.
Ook als er word gezegd dat ik dat de volgende keer gewoon eerlijk mag zeggen als ik iets niet durf/kan zie ik dit als aanval.
Ik heb dan snel het idee dat mensen niet willen begrijpen dat ik autisme heb en eenmaal anders in elkaar zit dan andere. Niet iedereen kan en hoeft rekening met mij te houden natuurlijk. Zeker omdat er niks te zien is aan mij is het vaak lastig om op drukke momenten te herinneren dat ik autisme & een sociale angststoornis heb. Wat ik achteraf ook volkomen begrijp. Alleen op dat moment zelf is het lastig om te begrijpen voor mij.
4) Non-verbale communicatie oppikken.
Dat is dus echt heel moeilijk voor iemand met autisme. Ik denk vaak dat iemand mij raar, arrogant of boos aankijkt. Of dat mensen over mij praten. Dat blijft voor mij heel moeilijk waardoor ik stress ervaar wat eigenlijk niet nodig is. Omdat dit vaak in mijn hoofd zit en een ander daar geen erg in heeft is dat erg lastig.
5) Evaluatiegesprek inplannen.
Ik ben heel blij dat dit met mijn baas gewoon kan. Ik heb afgelopen weekend dus zo’n gesprek gehad waar bovenstaande punten besproken zijn. Ik ga mijn best doen om te geloven wat er gezegd word en dat de vervelende dingen vaak alleen in mijn hoofd zitten.
Ik had van te voren een aantal dingen die mij ‘dwars’ zaten op papier gezet, omdat ik beter ben in iets op papier schrijven dan in praten. Hoe aardig en begripvol mijn baas ook is, praten blijft lastig. Mijn moeder zat dus ook weer bij het gesprek en ik ging opgelucht de deur uit. We hebben twee uur bijgepraat. Mijn baas vertelde mij dat hij heel tevreden over mij is en dat mijn contract sowieso verlengt word met een jaar! Ook kreeg ik appjes van collega’s te zien die hem vertelde hoe goed ik het deed. Ik ga mijn best doen om dat soort berichten te geloven en meer zelfvertrouwen te krijgen in mijn functioneren.
6) Voor kennis zorgen bij mijn collega’s.
Nou, daar hoef ik me gelukkig niet druk om te maken. Veel collega’s volgen mijn blog en dat vind ik super fijn. Zelfs voor ik mijn eerste werkdag had hadden verschillende collega’s mijn blogs al gelezen. Mijn baas had mijn site www.mijnlevenmetautisme.home.blog naar ze gestuurd, natuurlijk met mijn toestemming. Dit was echt bijzonder, ze wisten al hoe ik was zonder dat ik ze zelf iets hoefde te vertellen.
Mijn baas zei wel dat het niet zo was dat ze me anders gaan behandelen want ik ben gewoon hetzelfde als hun. En dat is ook zo. Ik wil niet dat ik anders behandeld word dan andere. Wel is het fijn als ze begrijpen dat ik in sommige situaties wel anders ben dan andere. Maar ik merk ook echt wel dat ze begrip hebben voor mijn situatie en daar ben ik ze zeer dankbaar voor.
7) Een vast aanspreekpunt.
Dat is heel belangrijk! Nu moet ik zeggen dat ik bij veel mensen terecht kan als er iets is, gelukkig.
Ik heb zelfs een vriendin gekregen op het werk die weet hoe ik ben. Ze merkt vaak aan mij als ik iets niet durf/kan zonder dat ik het zeg. Dat is fijn en geeft me veel rust en vertrouwen. Ze komt vaak voor mij op en helpt me waar ik hulp bij nodig heb.
Ook bij mijn baas kan ik altijd terecht. Ik kan hem altijd appen over dingen en hij appt me altijd snel terug. Dat vind ik fijn want anders ga ik weer denken dat ik iets verkeerds gedaan heb.
Ja ja, dit zit in mijn hoofd! Haha.
8) Zorg voor voorspelbaarheid.
Ik krijg wekelijks een rooster. Nu is het zo dat ik 40 uur werk dus van te voren al weet dat ik elke dag moet werken. Maar soms zitten er verschuivingen in en dat vind ik moeilijk. De ene keer begin ik vroeger, de andere keer ben ik later klaar. Ook hierin weet ik dat dat aan mij ligt. Eigenlijk is het niet iets om me vreselijk druk over te moeten maken, maar toch doe ik het.
Ook wat betreft de pauzes heb ik het soms moeilijk. Ook die vallen elke dag anders. Het ligt aan de drukte en aantal pauzes die moeten plaats vinden. Soms heb ik kort na elkaar mijn pauzes, de andere keer zit er weer lang tussen. Daar heb ik moeite mee.
9) Rekening houden met prikkels zoals licht, geluid & geur.
Nou als je ergens veel prikkels hebt is het in een supermarkt wel!
Het is vaak enorm druk en zie veel mensen voor mijn kassa staan. Ik heb erg veel oog voor detail en hoor elk geluid heel bewust dus daar kan ik vaak erg onrustig worden. Ik kan gelukkig wel erg snel en geconcentreerd werken dus mensen zullen er geen last van hebben als ik overprikkeld raak. Wel heb ik er zelf in mijn hoofd last van, ik krijg dan snel hoofdpijn. Na een hele dag werken ben ik ook altijd doodmoe. Ik laat de drukte gewoon over me heen komen maar uiteraard brengt dit veel stress met zich mee. Daarom ben ik altijd blij als ik pauze heb zodat ik even tot rust kan komen.
10) Stel geen onrealistische eisen op sociaal gebied.
Helaas zal ik nooit mee gaan met personeelsuitjes. Hoe leuk ze ook zijn. Dit omdat ik dit mentaal niet voor elkaar krijg met mijn sociale angststoornis. Gelukkig zullen mijn collega’s/baas dit ook niet van mij verwachten.
Wel ben ik met 2 collega’s naar het dolfinarium gegaan en naar tv-programma Dancing on Ice. Dit was eigenlijk een stap te ver maar ik heb het toch gedaan en had het enorm leuk!
Met een paar mensen iets doen vind ik leuk als ik me goed voel, met het hele team lukt me helaas niet.

Maar het belangrijkste met werken met autisme is een goede werkplek hebben. Collega’s en een baas die je willen begrijpen is zo fijn!
Probeer te praten over eventuele knelpunten en stel zo’n gesprek niet te lang uit. Vaak is praten een opluchting. Als je dit opkropt kan dit tot een uitbarsting komen en dat wil niemand!
Ik bof met een baas die begrip en verstand heeft van mijn autisme!

5 gedachten over “Evaluatie op het werk”

 1. Wederom dikke duim! Uiteindelijk bouw je meer vertrouwen op. Want het blijkt dat je zelf ook op je werk praat zowel met collega s als met klanten.

 2. Lieverd….al jaren knok je om aan een leuke baan te komen en kijk…je hebt hem gevonden!!
  Helemaal alleen voor elkaar gekregen.
  Wat nog fijner is dat je het nu ook nog treft daar met je baas en je collega’s. Ze weten van jouw autisme en proberen daar rekening mee te houden zonder jou als “anders” te behandelen.
  Perfect dus!!
  Ook al is het soms zwaar voor jou….hou vol!
  Je kan het!!!

  Liefs mama xx

 3. Fijn om gewaardeerd te worden en dat je je werkplek gevonden hebt. Ik heb recent je blog ontdekt en vind het heel mooi dat je je ervaringen met andere deelt. Hierdoor kunnen anderen zich herkennen en steun vinden. Ga zo door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Mijn website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Akkoord" hieronder op de pagina (komt weer te voorschijn zodra je op 'Sluiten' klikt) dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten