De positieve kanten van ASS

Het komt helaas vaker voor dat de negatieve dingen worden benoemd rondom autisme. Daarom maak ik dit keer een blog over de positieve kanten van autisme. 

Wat is positief aan autisme?

Punctueel:
Iedereen met autisme is uiteraard anders maar over het algemeen zijn mensen met autisme erg betrouwbaar en netjes. Wat ik zelf bijvoorbeeld heel vervelend vind is te laat komen. Ik heb dat een keer beschreven in een eerdere blog maar aan te laat komen heb ik een enorme hekel. Ikzelf probeer altijd ruim voor een afspraak aanwezig te zijn. Het kost me ook teveel stress als ik niet op tijd vertrek thuis. 
Om de één of andere reden komen 9 van de 10 mensen ook altijd te laat bij mij. Dat is altijd wel een goede test voor mij om geduld te leren hebben. 
Afspraak is afspraak geldt ook bij mij. Ik kan er niet goed tegen wanneer iemand een afspraak verzet of helemaal afzegt. Ik doe dit niet gauw of er moet echt iets heel dringends tussen komen.
Ik ben van mening dat dat dus ook een goede eigenschap is. 

Nauwkeurig:
Mensen met autisme zijn ook heel nauwkeurig. Ofwel perfectionistisch. 
Ik ben ook erg detailgericht ( zoals de meeste mensen met autisme ) en dat kan soms lastig zijn. In een gezicht zie ik ook alles wat erg kan afleiden. Dan gaat het gesprek al meteen moeizamer omdat ik me focus op de details en daar dan over nadenk in mijn hoofd. 
Betekende wel dat ik in mijn werk wel alles precies recht en netjes moest neerleggen van mezelf, ik was niet gauw tevreden over de dingen die ik deed omdat ik alles perfect wil doen. Maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Wat ook fijn aan mijn nauwkeurigheid is dat ik snel fouten kan opsporen. Bij mijn vorige baan bij de tandtechniek kreeg ik complimenten dat ik zo snel fouten uit de rekening haalde die zij gemaakt hadden en hun nog niet was opgevallen. Terwijl ik dat werk pas net deed en hun al jaren! Ik lees letter voor letter waardoor me snel afwijkingen opvallen.  
Ook wilde ik altijd alles precies op tijd afhebben maar dat leverde weer stress op omdat ik niet tegen tijdsdruk kan. 
Ik wijk niet af van mijn planning en daar voel ik mij goed bij. 

Eerlijkheid:
Mensen met autisme hebben ook snel de neiging om eerlijk te zijn tegen anderen, af en toe te eerlijk zelfs. Ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en dat kunnen ze ook in een gesprek naar voren brengen. Wat niet altijd fijn is voor de ander.
Als ik het ergens niet mee eens ben of ik vind iets niet mooi dan zeg ik dat ook eerlijk. Maar dit doe ik wel alleen bij mensen die ik goed ken en vertrouw want anders zal ik nooit iemand kwetsen. 

Lockdown:
De positieve kanten van autisme hebben we de laatste twee jaar wel meegemaakt. Iemand met autisme zal weinig last hebben gehad van de lockdown in tegenstelling tot de mensen zonder beperking. Persoonlijk heb ik ook weinig last gehad omdat ik niet graag de deur uit kom en toch altijd thuis ben dus ik vond het niet heel erg dat alles gesloten was. 

Rechtvaardigheidsgevoel:
Ik vind het heel belangrijk dat iedereen eerlijk en gelijk behandeld word. Ik kan er slecht tegen als mensen oneerlijk doen. Als ik iets koop en dat is bijvoorbeeld kapot dan kan ik heel boos/verdrietig worden omdat ik het oneerlijk vind dat dat mij weer moet overkomen. Gelijkheid is voor mij het allerbelangrijkste!

Betrouwbaarheid:
Mensen met autisme zijn vaak heel betrouwbaar. Er zullen altijd uitzonderingen zijn natuurlijk maar over het algemeen kunnen ze heel goed geheimen bewaren. 
Dat is ook mijn sterkste punt. Ik krijg veel verhalen van mensen te horen die dat in vertrouwen tegen mij vertellen en ik zal zoiets nooit tegen een ander zeggen. Ik ben vroeger gepest en ik heb er een hekel aan als mensen achter elkaars rug om slecht praten over iemand. Ik zal dan dus ook nooit mee doen met dit gedrag en me er buiten houden. Ik ben eerlijk over wie ik aardig vind en wie ik minder leuk vind en alle geheimen blijven bij mij! 

Weten wat je wil:
Tot slot weten de mensen met autisme over het algemeen best goed wat ze willen en wat ze niet willen. 
Bijvoorbeeld zeg ik al jaren dat ik iets in de administratie, met kinderen of met dieren wil doen qua baan. Ik heb testen moeten doen om te kijken wat het beste bij mij past. En natuurlijk sprongen die 3 banen er het meeste uit. Ik vind het fijn dat ik mijzelf zo goed ken en weet waar ik mij prettig bij voel. 

En zo zijn er vast nog een hele hoop andere leuke, fijne en positieve kanten aan het hebben van autisme. 
Natuurlijk is het zeker niet fijn om te moeten leven met autisme. Ik vraag me wel eens af hoe ik zou zijn als ik dit allemaal niet zou hebben gehad, maar daar zullen we nooit achter komen. Ik heb nou eenmaal autisme en daar moet ik mee leren leven, ik accepteer wie ik ben. 

7 gedachten over “De positieve kanten van ASS”

  1. Hey Maaike,

    Ik heb twee weken geleden de diagnose ass gekregen. Ik ben 31 jaar en nu begrijp ik eindelijk waarom iedereen mij anders, lastig, abnormaal vond. Ik kan mij in zoveel dingen die je hier schrijft echt in terug vinden

    Groetjes
    Laeticia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Mijn website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Akkoord" hieronder op de pagina (komt weer te voorschijn zodra je op 'Sluiten' klikt) dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten