Daten met autisme

Autisten herkennen vaak onvoldoende de gevoelsuitdrukkingen van anderen.
Empathie is moeilijk. Dit wil zeggen het vermogen om je in gevoelens van andere te verplaatsen. Je moet er ook op reageren namelijk. Ook ik word vaak overschat wat mijn inlevingsgevoelens zijn.
Maar dit wil niet zeggen dat ik geen gevoelens heb, want dat heb ik wel! Mijn inlevingsgevoel is misschien wel anders dan bij anderen. Soms kan dit leiden tot misverstanden, ook in een relatie.

Nu is het hebben of krijgen van een relatie een ander ding. In een relatie zal je moeten luisteren naar de ander, emoties kunnen tonen en ook begrijpen. Begrip en interesse hebben in wat de ander doet is heel belangrijk. Accepteer elkaar zoals je bent. Zo kan je elkaar helpen met persoonlijke ontwikkelingen.
Dat moet dus van twee kanten komen. Je partner zal ook moeten zien wanneer je overprikkelt bent. En je dan juist met rust laten of erover praten. Wat ik op zo’n moment dan vaak niet kan. Ik moet altijd eerst even nadenken om mijn hoofd rustig te krijgen.

Het allerbelangrijkste in een relatie is dat je jezelf kunt zijn. En daar hoort zeker mijn autisme en sociale angststoornis bij! Een relatie heeft meer kans van slagen als je open bent over je ‘beperkingen’.
Bij mij is het door mijn blog al een heel stuk makkelijker geworden. Ik ben heel vlug met het verwijzen naar mijn blog want ik vind het fijn als iemand weet hoe ik ben. Zelfs al voor ik met iemand afspreek laat ik diegene mijn blog lezen. Als er dan problemen zijn kan ik uitleggen dat het door mijn autisme komt. Dit is geen excuus maar wel fijn om open te zijn naar elkaar en dat te kunnen bespreken.

En dan de vraag: hoe kom je aan een partner?
Die vraag is mij vaak gesteld omdat veel mensen denken dat je geen relatie kan aangaan als je autisme hebt. Ik kan gelukkig zeggen dat ik prima een relatie kan aangaan!
Voor mensen zonder autisme is daten al erg ingewikkeld en spannend maar als je autisme hebt is dit nog veel erger.
Sociaal omgaan met mensen is voor mij erg moeilijk, laat staan als dit in een romantische vorm moet.

Ik kom bijvoorbeeld nergens. Ik ga niet op stap en kom ook niet veel buiten. Ik kan niet tegen drukte en irriteer me snel aan mensen. Zeker aan dronken mensen. Dus van op stap gaan moet ik niet veel hebben.
Tegenwoordig bestaan er gelukkig veel datingsites. Dat is voor mij, en ik denk voor veel mensen met autisme, een uitkomst.
Voor mij is het regelen van een date op een digitale weg veel fijner dan in het echt. In het echt zou me zoiets ook niet lukken denk ik.
Nu heb je wel allerlei datingsites speciaal voor autisten maar dat is niks voor mij. Het is wel fijn dat iedereen op die site een ‘beperking’ heeft en dus op een soortgelijke manier naar het leven kijkt maar ik zie mezelf niet samen met iemand die ook autisme heeft. Dit komt omdat ik mijn eigen problemen al vaak niet kan accepteren.
Dus had ik een profiel op Tinder aangemaakt.
Dit wilde overigens nog niet zeggen dat ik daadwerkelijk met iemand afspreek.
In eerste instantie had ik het aangemaakt om meer sociale contacten te krijgen want afspreken is echt een no go voor mij vanwege mijn autisme en sociale angststoornis. Ik was ook nog niet klaar voor een relatie. Ik gaf dit ook al snel aan tijdens een gesprek.
Ook op het internet zal ik eerst een beetje vertrouwen moeten krijgen in iemand voor ik wil afspreken.

Toen raakte ik in gesprek met Roy. Hij gaf me al gelijk een goed en vertrouwd gevoel. Natuurlijk wilde ook hij afspreken. Ik vond hem er leuk uitzien en vond mezelf gek als ik dit liet schieten.
Ik vroeg een vriendin of ze mee wilde. Uiteraard vroeg ik ook aan Roy of hij hier oké mee was.
Ik had verteld over mijn autisme en hij vond het goed als ik een vriendin mee wilde nemen als me dit een beter gevoel gaf. Hier was ik enorm blij om.
Dus de eerste keer gingen we wandelen met z’n 3e. Ik heb niet veel gepraat maar achteraf was ik toch blij dat ik deze stap gezet had.
De volgende dag kwam hij voor 5 minuten bij mij langs. Voor op de stoep, want zomaar iemand in mijn huis laten doe ik niet.
Roy had veel geduld met mij en accepteerde hoe ik was. Stapje voor stapje steeds langer afspreken.
Na een aantal keer voelde ik me vertrouwt genoeg om naar zijn huis en ouders te gaan. Zijn ouders waren super aardig en gaven mij een goed gevoel waardoor ik me gelijk op mijn gemak voelde.
Uiteindelijk voelde het goed genoeg om een relatie aan te gaan en ben nog steeds elke dag blij dat ik deze stap toch heb durven zetten!

Ik wil dus meegeven aan mensen die het eng vinden om af te spreken.
Neem iemand mee die je vertrouwt. Als diegene je echt leuk vind accepteert hij/zij hoe je bent!
Wees er eerlijk over en doe niks waar je je niet goed bij voelt.1 gedachte over “Daten met autisme”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Mijn website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Akkoord" hieronder op de pagina (komt weer te voorschijn zodra je op 'Sluiten' klikt) dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten