Autist als scheldwoord

Mensen schelden tegenwoordig vaak met allerlei dingen. Kanker, homo, mongool en ga zo maar door.
Ik hoor ook regelmatig dat ze het woord autist gebruiken als scheldwoord.
Ook worden er ook vaak dingen gezegd zoals: doe niet zo autistisch of ik lijk wel een autist.
Het zal vast niet negatief bedoeld zijn maar ik vind het niet fijn.
Ik lach er vaak mee en doe er niet moeilijk over maar diep van binnen raakt het me wel.
Het komt bij mij erg hard binnen omdat mijn leven met autisme totaal niet te vergelijken is met iemand die ’trekjes’ van autisme heeft.
Veel mensen zeggen dat iedereen wel iets van autisme heeft. Dan denk ik, nee je bent en hebt het niet zolang je de diagnose niet hebt. Ze weten niet hoe het leven is met autisme.
Natuurlijk heeft iedereen zijn/haar eigen trekjes en doen ze veel dingen op dezelfde manier. Maar autisme houdt wel wat meer in dan een bepaalde routine hebben.

Ik zou dat de mensen graag duidelijk willen maken maar dat durf ik dan ook weer niet.
Ik denk dat als ze een weekje mijn leven over zouden nemen dat ze wel anders zouden praten.
Misschien beseffen ze dan dat autisme gepaard gaat met veel meer dan alleen maar trekjes. Bijvoorbeeld met heel veel angsten en onzekerheden.

Ik voel me de laatste tijd erg eenzaam in mijn studio en zou graag meer contacten hebben maar ik durf het simpelweg niet en het kost me enorm veel energie. Dat zijn bijvoorbeeld dingen die voor ‘normale’ mensen niet in te beelden zijn.
Je bent geen autist maar hebt autisme!
Autisme is geen scheldwoord.

3 gedachten over “Autist als scheldwoord”

  1. Klopt helemaal Mayke!
    Mensen weten vaak niet wat ze roepen…en daarmee heel veel mensen kwetsen.

    Maar…veel leuker is dat jij sinds vandaag 1000 volgers van je blog hebt!!
    Gefeliciteerd!! 🥳🥳🥳🥳🥳

  2. Als iemand je ‘autist’ noemt, bedoelt hij/zij dat je alleen maar autisme zou hebben, en je bent/kan natuurlijk véél meer dan je autisme. De meeste mensen in België en Nederland blijken bij een navraag liever ‘mens/persoon/man-vrouw’ met autisme te horen. Net zoals jij (en ik) dus. Ik vind het mooi hoe je dat goed kan verwoorden op deze blog. Het is wel zo dat er mensen met autisme zijn die liever ‘autist’ horen, dat is bv in Engelstalige landen meestal het geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Mijn website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Akkoord" hieronder op de pagina (komt weer te voorschijn zodra je op 'Sluiten' klikt) dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten