1 afspraak per dag

Waar ik en ik denk ook meer mensen met autisme last van hebben is teveel prikkels krijgen van meerdere afspraken of activiteiten op een dag. 
Ik denk al een paar dagen van te voren aan die afspraak. Hoe laat moet ik er zijn? Hoe kom ik er? Wie gaat er mee? Wat moet ik aan?

Een afspraak laat op de dag is voor mij al helemaal vreselijk omdat ik er dan de hele dag tegenop zit te kijken. Ik kan dan de hele dag alleen maar denken aan die afspraak. 
Ik krijg daar dan zoveel stress van dat ik al overprikkelt ben voor ik de deur uit ga. Laat ik voorop stellen dat ik tegen elke afspraak op zie omdat ik het liefste thuis ben.
Op zo’n moment kan ik niet meer bedenken dat er soms ook geen reden is om overprikkelt te raken. Alles is dan te veel. 
Ik kan geen onderscheid meer maken, dus ook van onbelangrijke dingen die dag krijg ik stress. 
Ik zie dan ineens rommel in huis, de afwas die nog moet, ik moet nog bedenken wat ik ga koken die avond. Kortom alles is dan stressvol. 

De volgende stap is dan hoofdpijn, zweten en mijn altijd hoge hartslag. 
Wat ik dus wel geleerd heb is dat ik een afspraak het liefst zo vroeg mogelijk op de dag heb. Ik probeer dus ook altijd afspraken laat op de dag te vermijden.
’s Morgens heb ik er gewoon te weinig tijd voor om erover na te denken. Ik heb al dik een uur nodig om mezelf klaar te maken met mijn ochtend ritueel.
Ook probeer ik me van te voren in te prenten dat gesprekken toch ook niet gaan zoals je dat van te voren gaat bedenken dus eigenlijk is het verspilling van je energie. Maar als die stress al in mijn hoofd zit kan ik dat helaas niet meer bedenken.

Ook een leuke activiteit kan me veel prikkels opleveren. Ik kan dan op mijn manier wel plezier hebben maar op een bepaald moment is het dan ook genoeg geweest voor mij. Dan wil ik weer naar huis. 
Als ik bijvoorbeeld met mijn moeder ga winkelen wil ik eigenlijk van te voren al weten naar welke winkels we gaan. Uiteraard is dat niet altijd te plannen maar 5 winkels is voor mij al meer dan genoeg. 
Soms is het voor mij beter om spontaan ergens heen te gaan. Ik heb dan geen tijd om na te denken en zeker als het leuk blijkt te zijn is het al goed. Wel zit ik dan weer met het probleem dat ik niet van verrassingen of onverwachte dingen houd. Maar daar ben ik sneller overheen dan van te voren al dagen nadenken over de afspraak.

De komende tijd heb ik weer veel afspraken bij het UWV. Doordat mijn contract bij de Albert Heijn is afgelopen krijg ik allerlei verplichtingen die ik moet uitvoeren voor het UWV. Daar zie ik als een berg tegenop. Ik zal dan, samen met mijn moeder uiteraard, daar op gesprek moeten komen. Ik kan nu dus al stressen over het feit dat ik dan die dag nergens anders heen kan. Want als ik al een afspraak heb op een dag dan plan ik niks anders meer in. Dus wat als ik al toevallig op die dag wat anders gepland heb? 
Ik weet dat ik na zo’n gesprek bij het UWV minstens een paar uur nodig heb om alle prikkels en indrukken te verwerken. Ik weet dat ik dan niet al te aardig ben voor mijn vriend en dat ik het liefst even niks wil of zeg. Ook daarom is het fijn om zoiets in de ochtend te doen als hij is werken, dan ben ik weer mezelf op het moment dat hij thuiskomt van zijn werk. 

Als ik een paar dagen achter elkaar iets te doen heb, heb ik voor mijn gevoel geen tijd om daar van bij te komen. Ik krijg de prikkels niet meer op een rijtje en kan dan alleen maar op de bank liggen. Gelukkig heb ik Bella die voor rust kan zorgen. 
Ook een zogenaamde ‘sociale’ afspraak kan me al te veel worden. Daar bedoel ik mee om bijvoorbeeld naar vrienden van ons of familie te gaan. 
Wat daar bij komt kijken is dat ik moet praten en aandachtig moet luisteren naar wat anderen zeggen. Je communiceert de hele tijd en daar heb ik moeite mee. Uiteraard ga ik nooit zonder mijn vriend ergens heen dus hij vangt meestal het gesprek wel op zodat ik niet te veel hoef te zeggen. Of mijn moeder natuurlijk.

Dus of het nou gaat om een sociale ( zogenaamd leuke ) afspraak, een verplichte afspraak ( zoals UWV ) of een dagje weg. Voor mij is dat allemaal hetzelfde. Het komt natuurlijk wel eens voor dat ik meerdere dingen op 1 dag te doen heb. Maar dan probeer ik de dag daarna echt helemaal niks te doen. 
1 afspraak is voor mij echt meer dan genoeg. Het is soms jammer dat mensen dat niet begrijpen. Ze denken dat afspraken altijd leuk zijn maar het levert mij extra prikkels op. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Mijn website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Akkoord" hieronder op de pagina (komt weer te voorschijn zodra je op 'Sluiten' klikt) dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten